Kuchenne rewolucje po gorzowsku
Władze miasta odpowiedziały na głos przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Poinformowały o wyznaczeniu koordynatora, który będzie zajmował się kontaktami z gorzowskimi restauratorami, pomagał w relacjach z urzędnikami oraz wskazywał sposoby załatwiania formalności.
Podczas ostatniej sesji rady miasta, w której nie mogłem uczestniczyć osobiście, ale uczestniczyłem online, słuchałem głosów naszych przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Słuchałem tego, jakie są ich potrzeby i na jakie trudności napotykają. Postanowiliśmy na nie odpowiedzieć niezwłocznie. Gastronomia to biznes ważny z przyczyn ekonomicznych, ale też społecznych, ma wpływ na tworzenie klimatu miasta. Zależy nam na jego rozwoju. Mamy już bardzo dobre doświadczenia we współpracy z gastronomią, wynikające choćby z organizacji Nocnego Szlaku Kulinarnego, stąd głos, który wybrzmiał podczas sesji jest głosem, który chcemy natychmiast wziąć pod uwagę - mówi Jacek Wójcicki, prezydent Gorzowa.
Ma być wsparciem dla restauratorów
Koordynatorką została Daria Raniś z Wydziału Obsługi Inwestora i Biznesu w gorzowskim magistracie.
Nasza koordynatorka ma już świetne doświadczenie, bo w swoim wydziale zajmuje się między innymi organizacją Nocnego Szlaku Kulinarnego, branża już ją zna. Zależy nam na tym, o czym mówili przedsiębiorcy, żeby ze strony miasta była jedna osoba, która będzie pomagała w kontaktach, była ich przewodnikiem. Nasze stanowisko względem tego biznesu jest jasne, chcemy, żeby gastronomia się dobrze rozwijała, chcemy, żeby ogródki gastronomiczne w Gorzowie były wypełnione klientami - tłumaczy prezydent Gorzowa.
Daria Raniś podkreśla, że podczas Nocnego Szlaku Kulinarnego współpraca z branżą gastronomiczną przebiega bardzo sprawnie i te doświadczenia będzie chciała przenieść na nową rolę.
Cieszę się, że będziemy kontynuować naszą współpracę i cieszę się, że będę takim wsparciem dla gorzowskich restauratorów. W naszym wydziale obsługujemy wielu różnych przedsiębiorców i zawsze staramy się im pomagać - mówi.
W najbliższych dniach koordynatorka ma zaprezentować przedstawicielom branży materiał roboczy do skonsultowania. Będą to wytyczne dotyczące projektowania i urządzania w przestrzeni miejskiej ogródków gastronomicznych. Dokument pozwoli przedsiębiorcom na poznanie wstępnych kryteriów ich tworzenia i ułatwi zrozumienie założeń dotyczących bezpieczeństwa czy estetyki. Zaplanowany zostanie okres przejściowy, w trakcie którego wypracowane będzie wspólne stanowisko.
Zobacz również:
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?