Impreza, że palce lizać
Nocny Szlak Kulinarny to nowa impreza na mapie wydarzeń w Gorzowie. Pomysł na to nietypowe przedsięwzięcie narodził się w trudnym czasie pandemii, którą branża gastronomiczna bardzo mocno odczuła. Urzędnicy chcieli w ten sposób wspomóc gorzowskich restauratorów, a jednocześnie zachęcić mieszkańców do wyjścia z domu. I to był prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Ta impreza szybko stała się niebywałą atrakcją. Z jednej strony popularyzujemy nasze gorzowskie restauracje, a z drugiej pokazujemy mieszkańcom, że mamy wspaniałych ludzi z ogromną pasją, którzy każdego dnia przygotowują dla nas smaczne posiłki i że warto te lokale odwiedzić oraz skorzystać z ich bogatej i różnorodnej oferty - mówi Jacek Wójcicki, prezydent Gorzowa.
Przeczytaj także: Gorzów. Co restauracje zrobią potrafią zrobić z ziemniaka, czyli zbliża się Nocny Szlak Kulinarny
To była rekordowa edycja
W tym roku wygraną nie było łatwo, bo udział w kulinarnym przedsięwzięciu zgłosiła rekordowa liczba restauratorów. Swoimi popisowymi daniami pochwaliło się ponad trzydzieści gorzowskich restauracji, kawiarni, pubów i punktów gastronomicznych.
Są takie trzy kluczowe liczby, o których warto wspomnieć. Pierwsza z nich to liczba restauracji, a w tym roku w wydarzeniu wzięły udział trzydzieści dwa lokale, czyli o osiem więcej niż w ubiegłym roku. Wydaliśmy też ponad pięć tysięcy kart do głosowania, a więc o blisko sześćset więcej niż rok temu. Poza tym zebraliśmy informacje od wszystkich lokali i one w czasie tego weekendowego przedsięwzięcia wydały w sumie ponad dziesięć tysięcy dań degustacyjnych - wylicza Jacek Gumowski, dyrektor Wydziału Obsługi Inwestora i Biznesu w gorzowskim magistracie.
Ziemniak w roli głównej
Lokale, które zgłosiły swój udział w imprezie musiały przygotować jedno danie, napój lub przekąskę na bazie przewodniego produktu. Tym razem królował ziemniak. Niby zwyczajny i powszechnie znany, ale potrafi też zaskoczyć i dostarczyć wielu kulinarnych wrażeń. To udowodnili mieszkańcom gorzowscy kucharze, którzy wyczarowali z ziemniaka prawdziwe pyszności. W Karmniku przygotowali ziemniaki z ogniska z twarogiem oraz francuskie ziemniaki gratin.
To jest zapiekanka z cienko pokrojonych ziemniaków, które są układane warstwami. Ziemniaki są skąpane w słodkiej kremowej śmietance, która sprawia, że są miękkie i delikatne w smaku. Do tego była również espuma, czyli taka smakowa pianka z pieczonego ziemniaka. Wszystko to skropione oliwą porową, która również podkreślała smak tego dania - mówi Łukasz Hajduk, właściciel "Karmnik Bistro".
Goście odwiedzający poszczególne restauracje pod uwagę brali przede wszystkim smak, ale oceniali także prezentację potrawy, kreatywność dania, napoju lub przystawki oraz jakość obsługi w danym lokalu.
Mieliśmy okazję się wykazać, bo każda restauracja serwowała coś innego. Musieliśmy zatroszczyć się nie tylko o to, aby było naprawdę smaczne, ale też zadbać o to, aby było pięknie podane i jak najlepiej wyeksponowane, a atmosfera panująca w lokalu przypadła gościom do gustu. Uważam, że Nocny Szlak Kulinarny to jest fantastyczna inicjatywa, która była bardzo potrzebna w naszym mieście - mówi Adrianna Siewruk z restauracji "Manna Bistro & Cafe", która w tegorocznej kulinarnej rywalizacji zajęła drugie miejsce.
Trzecie miejsce na podium przypadło natomiast restauracji "Hak Smak".
Zobacz również:
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?